Regionsbudget 2019

 

Dansk Folkeparti fik stor indflydelse i regionsbudget 2019
Det nytter at stå sammen. Vi DF’ere i regionsrådet fik langt større indflydelse på det nye budget på godt 12 milliarder kroner, end vores mandattal tilsiger (4 af 41).
Helt konkret gik de øvrige partier ind til forhandlingerne med udsigt til besparelser for cirka 150 millioner kroner. Derimod krævede vi i DF ansættelse af flere sygeplejersker og andre varme hænder. Vi stod fast på at bevare akutlægebilen i Hjørring, og vi lægger op til at få forbedre akutbilsordningen i Thisted, om muligt, ligesom vi DF’ere jo reddede akuthelikopteren i Skive.
Nu vil jeg også godt understrege, at samtlige partier i regionsrådet har sagt ja til budgettet i 2019. Det er ganske usædvanligt, og de øvrige partier må roses for at lytte til DF – ligesom vi også har lyttet til dem.
Forhandlingerne foregik bag lukkede døre, hvor jeg deltog i min egenskab af DF’s gruppeformand. Det var nyt for mig.
I næste geled uden for sad Erik Høgh-Sørensen, som jeg trak på, når jeg havde brug for research og råd. Også Anne Mette Mortensen og Jørgen Hammer Sørensen blev naturligvis orienteret og taget med på råd, især på emner der vedrørte deres interesser. Det nytter at stå sammen i DF!
Vores politiske stilling var stærk, fordi regionsrådsformand Ulla Astman (S) efterhånden har lært at lytte til os DF’ere. Hun er ikke altid enig, men i dag foretrækker hun at have os på sin gode side.
På den måde kunne vi komme igennem med nogle af de politiske ønsker, vi gik til valg på i 2017. Beskæring af bureaukratiet og ansættelse af flere varme hænder.
Nu er budgettet som nævnt et bredt kompromis, og derfor er der også ting, vi er mindre begejstrede for. Vi nægtede at lukke akutmodtagelserne på sygehusene i Farsø og Hobro, men måtte acceptere en mindre indkrænkning af åbningstiden i Farsø. Det rammer ikke ret mange borgere, og det er ikke første skridt til en lukning af det lille gode sygehus. Helst ruller vi besparelsen tilbage, hvis der er mulighed.
Samtidig skal der spares 15 millioner kroner på patientbefordring. En del borgere vil se det som en forringelse, men det står vi ved. Vores begrundelse er, at de regionsansatte, som administrerer kørselspenge, er trætte af det bureaukratiske bøvl. De siger, at den gamle ordning var en tidrøver, som tog tid væk fra det vigtige: Patienter og behandling.
Samtidig har vi sikret dispensationsordninger f.eks. for kræftpatienter med så lavt immunforsvar, at de ikke kan køre med andre personer pga. smittefare. Endelig er der stadig et godt kørselstilbud til alle borgere med behov for behandling. Det er velfærd.

I DF’s gruppe er vi lige nu godt tilfredse med os selv. For nu at skrive det ligeud. Næste år kan det blive sværere, så vi fejrer de små sejre, vi har. Og alle I DF’ere, som læser dette, må meget gerne kontakte os, hvis I i jeres lokalsamfund opdager problemer, som vi regionspolitikere måske ikke har opdaget.

Mvh.
Ib Madsen.